Letterlijke transparantie bij Lifely

Peter Peerdemam is sinds januari 2016 CTO / partner bij Lifely en daarnaast behoorlijk Scrum ‘enthusiast’. Zijn tomeloze enthousiasme zorgde ervoor dat het team van Lifely op een geheel nieuwe manier is gaan werken.

 

Noun: Nog van harte met je nieuwe functie binnen Lifely! CTO, dat is niet niks.

Peter: Dank je! Dat het zo snel zou gaan had ik me drie jaar geleden, toen ik bij Lifely aankwam, ook niet kunnen indenken. Achteraf gezien was het de meest logische stap. Ik was al team lead, een functie die ik in de dagelijkse operatie eigenlijk nog steeds uitvoer. Drie jaar geleden lag de uitdaging in het opbouwen van een team vol met jonge developers. Sommigen kwamen net van school, anderen hadden een beetje werkervaring. Wat heb verbond was het enthousiasme voor het vak. Om jonge gasten om te toveren tot ‘codehelden’, dat is echt leuk om te doen. Voorwaarde was dat we een nieuwe manier van werken konden introduceren.

 

Noun: Die nieuwe manier van werken, was dat direct Scrum?

[scrumboard] Peter: Voor mij persoonlijk gold dat wel. De rest van deze start-up vond Scrum nogal corporate. Het heeft dus even geduurd voordat Scrum geaccepteerd werd. Ik zat letterlijk met mijn eigen kleine Scrum boardje op mijn bureau het evangelie te verkondigen, haha! Vanuit mijn development achtergrond heb ik vóór Lifely veel projecten gedaan waarbij Scrum de methodiek was die het beste bij ons bleek te passen. Bij Lifely was mijn opdracht om de organisatie naar een volgend niveau te tillen qua techniek en professionaliteit. Door de Scrum-methode hebben we de kwaliteit van de software en het proces kunnen waarborgen. We begonnen professioneler te werken en dat merkten onze klanten in het service niveau. Dat is voor de rest van het team ondertussen ook zichtbaar en duidelijk geworden.

Lifely office

 

Noun: Hoe is het inmiddels met jullie Scrum board?

Peter: Haha, wij hebben inmiddels het gaafste Scrum board aller tijden. Dat is ook gelijk mijn grootste tip. We houden uiteraard de user stories digitaal bij om de klant inzicht te geven op hoofdlijnen. Op taakniveau werken ook wij echter gewoon met post-its. We hebben veel verschillende manieren geprobeerd: whiteboards, muren, toch weer digitaal, glazen wanden of verrijdbare whiteboards. Uiteindelijk hebben we zelf een verrijdbaar transparant Scrum board ontworpen en er twee van laten maken. Dit maakt het super makkelijk om je project ‘onder de arm' mee te nemen naar een andere ruimte voor een bespreking, zonder de boel te verstoren. Een ander voordeel is dat we twee kanten kunnen gebruiken, zonder dat de ruimte direct afgesloten wordt. Daarbij is de grootste winst de (letterlijke) transparantie die het biedt. Het board geeft overzicht, je kan makkelijk verbanden leggen en het dwingt iedereen om transparant te werken. Dat levert ons veel voordeel op.

 

Noun: Wat origineel. Dit is het resultaat van inspect & adapt, als ik het zo zie. Zijn er zo nog meer dingen aangepakt rondom Scrum?

Peter: Zeker. We zijn begonnen met Scrum en hebben iedere keer geleerd wat voor óns werkt. De ideale lengte van sprints bij ons is twee weken gebleken. Dat was een kwestie van proberen. Daarnaast werken we vaak in teams van twee of drie developers. Het bleek dat een Daily Scrum vaak te intensief was, die doen we dus maar één keer in de drie dagen. De onderlinge interactie gedurende de sprint is meer waard voor ons. Om dezelfde reden houden wij onze retro’s niet iedere sprint met alleen het development team. We betrekken het hele Lifely team om de paar sprints. Hier komen vaak interessante items uit. Het ene team kan dan het andere team aanvullen en de verschillen en gelijkenissen bespreken. Eigenlijk doen we een soort retro-of-retro’s!